Türk Din Psikolojisi Dergisi’nin misyonu, din psikolojisi alanında zengin içerikte ve kalitede akademik çalışmalar yayımlayarak Türk din psikolojisi literatürüne katkı sağlamak ve bu çalışmaları akademik topluluğa ulaştırmaktır.
Türk Din Psikolojisi Dergisi’nin vizyonu, akademik dergicilikte din psikolojisi alanında dünyanın önde gelen ve saygın akademik dergileri arasında olmaktır.
Dergide din ve psikoloji kapsamında din psikolojisi bilim dalının araştırma konularına ilişkin telif makale, çeviri, sadeleştirme, kitap tanıtımı ve kongre-sempozyum değerlendirmeleri vb. çalışmalar yayımlanır.
*Türk Din Psikolojisi Dergisi’nde (TDPD) yayımlanan yazılarda hem metin hem de kaynakça yazımında APA stili / APA style kullanılır. Dolayısıyla dipnot veya metin içi APA atıf sistemine göre yazılmış yazılar kabul edilir.
*Türk Din Psikolojisi Dergisi’nde (TDPD) yayımlanması istenen yazılar, din psikolojisi bilimlanını merkeze alan ve/veya bu alana katkısı olan diğer bilim dallarıyla ilişkili özgün çalışmalar olmalı ve aşağıda belirtilen nitelikleri taşımalıdır:
*Türkçe ve yabancı dildeki başlıklar; yazının içeriğiyle uyumlu olmalı, yazının konusunu kısa, açık ve yeterli ölçüde yansıtmalıdır.
*Türkçe ve yabancı dildeki özetler yazının problemini, amacını, kapsamını, metodolojisini ve sonuçlarını yansıtmalıdır.
*Araştırma, akademik bir çalışma türü olan bildiri, yüksek lisans veya doktora tezinden üretilmiş ise bu durum, mutlaka metnin ilk sayfasında belirtilmelidir.
*Makalenin hazırlanmasında bilimsel teknik ve yöntemlere uyulmalıdır. Aynı zamanda çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.
*Metin içindeki ana ve alt başlıklandırmalar alfabetik sisteme göre düzenlen-melidir. Örnek: a., a.a., a.b. gibi
*Yazıda kullanılan kaynaklar, yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmeli, kullanılan her türlü belge, kaynaklar kısmında yer almalı, ancak yazıda yer verilmeyen belgelere kaynaklar kısmında yer verilmemelidir.
*Sonuçlar, araştırmanın amaç ve kapsamına uygun olmalı, ana çizgileriyle ve öz olarak verilmeli, metinde sözü edilmeyen veri ya da bulgulara yer veril-memelidir.
*Yazı biçimi: Metin kısmı Garamond yazı tipi, 11 punto ve başlıklar bold olarak yazılmalıdır. Ana metin kısmı satır aralığı tek, değer 14 nk, (gerekli görüldüğünde) açıklama dipnotları ise satır aralığı tek, değer 10 nk ve metinle aynı yazı tipinde 9 puntoyla yazılmalıdır. Ana metin ve açıklama dipnotları Aralık → Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk şeklinde olmalıdır.
*Makalenin Türkçe başlığı ilk sayfanın başına kalın 14 punto ile kelimelerin baş harfi büyük olacak şekilde, sayfa ortalanarak yazılmalıdır. Makalenin İngilizce başlığı ise Türkçe başlığından hemen sonra 14 punto ile kelimelerin baş harfi büyük olacak şekilde sayfa ortalanarak yazılmalıdır.
*Yazar bilgileri-i (Makale başında): Makale başlığından sonra 2 satır aralığı verilerek sayfanın ortasında yazarların adları ve soyadları kalın 12 punto, ad küçük harflerle, soyad büyük harflerle yazılmalıdır. Yazar adı-soyadından sonra 1 satır aralığı verilerek, yazarların akademik unvanları, çalıştıkları kurum Türkçe ve İngilizce olarak belirtilmelidir ve sonra orcid numaraları yazılmalı-dır. Ayrıca yazarların iletişim bilgileri (e-posta adresleri) tam olarak verilmelidir.
* Yazar bilgileri-ii (Makale sonunda): Makalenin en sonuna 2 satır aralığı verile-rek dergi tarafından belirlenen şablona uygun biçimde yazarın yazışma adre-si, elektronik posta adresi ve ilgi alanlarını kapsayan yazar bilgileri verilmelidir. Örnek yazım:
*Yazar bilgilerinden sonra bir sonraki sayfaya geçilerek, araştırmanın özet kısmı 11 punto Garamond yazı tipiyle yazılmalıdır. Abstract (İngilizce özet) ise yine bir sonraki sayfaya yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet, en az 300 ve en fazla 325 kelimeden oluşmalıdır. Özet (Abstract) kısmında; araştırmanın problemi, amacı, kapsamı, metodolojisi ve sonuçları belirtilmelidir.
*Özet ve Abstract kısımlarının ardından en az 5, en çok 8 sözcükten oluşan “Anahtar Kelimeler/Keywords” yer almalıdır. İlk anahtar kelime mutlaka bilim dalı adı (din psikolojisi) olmalıdır. Daha sonra metin içeriğini tam olarak yansıtan diğer anahtar kelimeler eklenmelidir.
*Makale; tablo, şekil, fotoğraf ve kaynaklar dâhil 30 sayfayı geçmemelidir.
*Makalede yer alan tablo, şekil veya grafiklerdeki yazı Garamond 11 punto olmalıdır.
*Makalede yer alan tablo, şekil, grafik veya fotoğraflar (300 dpi) jpg formatın-da olmalıdır.
*Makalede yer alan tablo, şekil, grafik veya fotoğraf başlıkları Garamond 11 punto olmalıdır (Örnek: Şekil-1: …..). Grafik başlığında aralık önce “0 nk” ve sonra “0 nk” olmalıdır.
*APA stiline göre metin içinde atıf gösterme şu şekildedir: Yazar soyadı, ya-yım yılı: Sayfa numaraları. (Örnek: Pargament, 2001: 46-49).
*Birincil kaynaklara ulaşılamamış ise atıf yapılırken önce asıl kaynak, sonra da alıntılanan ya da aktarılan ikincil kaynak belirtilir: (Örnek: Pargament, 2001: 210’dan akt. Cengil, 2014: 31).
*APA stiline göre kaynakça yazımı şu şekildedir: Yazar soyadı, adı, yayım yılı, eser adı, yayımlanan yer ve yayınevi. (Örnek: Pargament, K. I. (2001). The psychology of religion and coping: Theory, research, practice. New York: Guilford Press).
*Yazıda bir yazarın birden çok eseri kullanılmış ise kaynaklar, kaynakça bölü-münde kronolojik sırayla yazılır. Bir yazarın aynı yıl yayımlanmış birden fazla çalışması kullanılmış ise eser adlarının alfabetik sırasına göre “2008a”, “2008b” şeklinde sıralanır.
*Not: APA Atıf Stili / APA Citation Style’nin kullanımına ilişkin örnekler ve detaylı bilgi için bkz. https://www.apastyle.org
>>>>>>APA Stilinde kaynakça yazımına örnekler<<<<<<<<
Kitap:
Certel, H. (2009). Suçlularda dine dönüş. Ankara: Nobel Yayınları.
Makale:
Çapak, İ. & Ferah, N. (2013). Şiddet suçlarına sürüklenen ergenlerde dinî potansiyeller. İslâmî İlimler Dergisi, 8 (2), 57-92.
Kitap Bölümü:
Akyüz, Ö. F. (2016). Hollanda devlet kurumlarında (cezaevi ve hastane) İslami manevî bakım hizmetleri uygulaması ve cami imamlığından farkı. [içinde] Manevî Danışmanlık ve Rehberlik- II. Ed. A. Ayten, M. Koç ve N. Tınaz. (ss. 237-251). İstanbul: DEM.
Lisansüstü tez:
Özbek, B. (2011). Cinayet işleyen kadınlarda din algısı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Kongre, sempozyum, şûra bildirileri:
Çoştu, K. (2013). Hayat boyu eğitim bakımından ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve yükümlülere yönelik vaaz ve dinî danışmanlık hizmetleri. Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu bildirileri (Ankara, 17-18 Aralık 2011), 2, (ss.27-41). Ankara: DİB.
Resmi gazetede yayınlanan kanun, yönetmelik, protokol vb.:
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı (2011). Tutuklu ve hükümlülerin dinî ve ahlâkî gelişimlerini sağlamaya yönelik protokol. Resmi gazetede yayınlanma tarihi: 10 Şubat 2011, http://www.cte.adalet.gov.tr.
Makale gönderme aşamasında sisteme yüklenecek belgeler ile ilgili açıklamalar...
*Etik kurul - Çalışmanıza ait etik kurul belgesi var ise sisteme lütfen etik kurul belgesini yükleyiniz. Eğer etik kurul belgeniz yoksa aşağıdaki seçeneklerden birine uygunsanız, ilgili formu yükleyiniz.
*Etik kurul - Çalışmada kullandığınız veriler, 2020 yılı öncesine aitse lütfen bu formu doldurunuz. tıklayınız.
*Etik kurul - Çalışmada ampirik veriler kullanmadıysanız lütfen bu formu doldurunuz. tıklayınız.
*Etik kurul - Çalışmanız kitap tanıtım çalışması ise lütfen bu formu doldurunuz. tıklayınız.
*Telif hakkı formu - Makale değerlendirme başvurusu aşamasında, bu formu doldurarak, "telif hakkı formu" kısmına yükleyiniz. tıklayınız.
*Makale şablonu - Makalenizi lütfen bu şablona göre düzenleyiniz. tıklayınız.
Türk Din Psikolojisi Dergisi (TDPD), yılda iki kez (Haziran-Aralık) yayımlanan bilimsel ve uluslararası hakemli akademik bir alan dergisidir.
Türk Din Psikolojisi Dergisi’nin yazı dili Türkçe’dir. Yayın kurulu kararıyla İngilizce yazılan yazılar da yayımlanabilir.
Dergide yayımlanan yazıların dil, bilim ve hukuksal açıdan her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
Yazıların yayımlanıp yayımlanmamasına derginin yayın kurulu karar verir.
Derginin yayın dili Türkçe olmakla birlikte diğer dillerdeki yazılar da yayın kurulu kararıyla yayımlanabilir.
Dergide din ve psikoloji kapsamında din psikolojisi bilim dalının araştırma konularına ilişkin telif, çeviri, sadeleştirme, kitap tanıtımı ve kongre-sempozyum değerlendirmeleri vb. çalışmalar yayımlanır.
Dergiye gönderilen yazılar daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımına karar verilmemiş olmalıdır.
Dergiye gönderilen yazılar geri iade edilmez.
Dergiye gönderilen yazılar intihal yazılımı ile taranarak intihal içeriklerine bakılır
Yazarlara telif ücreti ödenmez.
Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen yazılar, editörün ön incelemesinden sonra yayın kurulu tarafından belirlenen konunun uzmanı iki hakeme gönderilir.
Yazının gönderildiği her iki hakemden olumlu rapor gelmesi durumunda yazı yayımlanır. İki hakemin olumsuz görüş belirtmesi durumunda yazı yayımlanmaz. Bir hakem olumlu, diğeri olumsuz görüş belirtmiş ise alan uzmanı üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemden olumsuz rapor gelmesi durumunda yazı yayımlanmaz. Üçüncü hakemden olumlu rapor gelmesi durumunda, yazı hakkındaki son karar, raporların içeriği dikkate alınarak yayın kurulu tarafından verilir.
Yayımlanmasına karar verilen yazıların hakem raporlarında "düzeltmelerden sonra yayımlanabilir" görüşü belirtilmiş ise yazı, gerekli düzeltmelerin yapılması için yazarına geri gönderilir. Düzeltmeler yapıldıktan sonra hakem düzeltmelerinin dikkate alınıp alınmadığı editör tarafından kontrol edilerek son karar verilir.
Yayımlanan yazıların bütün yayın hakları Türk Din Psikolojisi Dergisi’ne (TDPD) aittir. Yayıncının izni olmadan tamamı veya bir kısmı basılamaz, çoğaltılamaz ve elektronik ortama taşınamaz.
Yayım ve yazım ilkelerine uygun yazılmadan dergiye gönderilen yazılar değerlendirmeye alınmaz.
Türk Din Psikolojisi Dergisine gönderilen makalelerin hakem ve yayım süreci için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Makalelerin değerlendirme ve yayımlanma süreçlerinin tamamı ücretsizdir.
Türk Din Psikolojisi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.